Wij leveren in Nederland & België

Veelgestelde vragen

Vind hier antwoorden op de veelgestelde vragen over akoestiekGeen antwoord gevonden?Neem contact opNog steeds vragen?Neem contact op

In een onrustige ruimte is galm vaak de boosdoener. 5 Tips om galm te verminderen de akoestiek te verbeteren voor meer rust en comfort. Tevens achtergrondinformatie over galm.
Lees meer

Akoestische panelen werken het beste als je ze in de buurt aanbrengt waar het geluid geproduceerd wordt of waar de galm of het geluid nu als storend gehoord wordt.

Lees meer

Geluid dat door de wanden doordringt, van buiten naar binnen of omgekeerd, kan tegengehouden worden door geluidsisolatie.

Hoe het geluid in de kamer is, veroorzaakt door de reflecties van de wanden, vloer en plafond, heeft te maken met de ruimteakoestiek; dit is dus iets anders dan geluidsisolatie.

Beide vereisen hun eigen manier van aanpak.

Lees meer

De vuistregel die wij aanhouden, is ongeveer 1/5 tot 1/3 van het vloeroppervlak. Dit is zeer afhankelijk van de grootte en de inrichting van de ruimte.

Lees meer

Een vloerkleed of gordijn (ook velours) is altijd een relatief dun materiaal. Dit dunne materiaal absorbeert (dempt) de hoge tonen met hun korte golflengte prima, maar de midden- en lage tonen niet. Je filtert hiermee dus de hoge tonen uit de kamer, terwijl het lage geluid wel blijft reflecteren. Het effect is vaak een ongebalanceerd geluid.

Lees meer

In een afgesloten ruimte kaatst geluid duizenden keren tegen de vloer, het plafond en de wanden heen en weer. Bij elke “botsing” wordt maar een deel van het geluid teruggekaatst waardoor het uiteindelijk uitsterft. In de praktijk noemen we dit vaak terugkaatsen van geluid doorgaans "galm".

Modern ingerichte kamers hebben veel “harde” materialen, zoals beton, glas, of plavuizen vloeren. Wanneer geluid op zulke materialen botst, wordt een groter deel teruggekaatst dan bij zachte materialen. Hierdoor zal het weerkaatste geluid harder klinken en duurt het langer voordat het uitsterft. Het resultaat is dus teveel galm, wat vaak als "hol" geluid wordt ervaren en soms ook "echo" of "nagalm" wordt genoemd. 

Lees meer

Noppenschuim of ander goedkoop akoestisch materiaal heeft de eigenschap geluid met bepaalde toonhoogtes beter te absorberen dan geluid met andere toonhoogtes.

Dit geldt ook voor de steen- of glaswol isolatie uit de bouwmarkt. Dit materiaal heeft een samenstelling die bedoeld is voor isolatie TUSSEN wanden en is niet optimaal voor het dempen van geluid IN de ruimte.

Lees meer

Bij het verbeteren van de akoestiek in huis kunnen een hoop dingen onduidelijk zijn. Klik op onderstaande link om alles te weten te komen over het verbeteren van de akoestiek in huis.

Lees meer

Een RT60 akoestiekmeting is een akoestiekmeting die volgens de RT60 norm wordt uitgevoerd. Deze norm is ontwikkeld om op een universele manier de ruimteakoestiek vast te kunnen leggen.

Middels een alarmpistool wordt er een geluidsimpuls gegenereerd. Met speciaal ontwikkelde software en een gekalibreerde meetmicrofoon meten we hoe lang het duurt tot het geluid in de kamer is uitgestorven. We meten hoe lang het duurt tot het geluid 60 dB zwakker klinkt dan de oorspronkelijke pistoolschot. Vandaar de naam RT60.

Lees meer

De thuisbioscoop is bedoeld om zich onzichtbaar en onhoorbaar te maken. Alle zaken die er ingebouwd worden hebben als doel om de toeschouwer geheel in de film of in het concert op te laten gaan.

Om deze illusie goed te kunnen laten plaatsvinden, moet zoveel mogelijk de invloed van de omgeving worden uitgeschakeld. Hier is de akoestiek (hoe laat de kamer het geluid klinken), van zeer groot belang.

Omdat je in een gemiddelde kamer voor 50% de kamer hoort en voor 50% het directe door de speakers uitgestraalde geluid, zijn dus de invloeden van de wanden, vloer en plafond van groot belang op het totale geluidsbeeld.

Lees meer

De afbeelding moet in de lengte en in de breedte een voldoende hoeveelheid pixels per centimeter (ppc) hebben.

Het minimum dat wij stellen is 16 ppc. Dit rekent u uit door de breedte en hoogte in cm, te delen door het aantal pixels van de respectievelijke zijden.

Qua bestandstype werken wij het liefst met jpg/png, maar in principe kunnen wij elk bestandstype verwerken.

Lees meer

Geluidsabsorptie wordt gerealiseerd met geluidsabsorberende materialen. Deze materialen kaatsen maar een klein deel van het geluid terug; de rest van het geluid verdwijnt in het paneel, oftewel, het wordt geabsorbeerd.

Lees meer
Met deze tips lees je hoe je een véél betere geluidsweergave van hifi audio, TV en speakers in de woonkamer kan krijgen, door de akoestiek te verbeteren.
Lees meer

De akoestiekmeting geeft snel en betrouwbaar inzage in de huidige akoestiek van uw ruimte(s),

Na het meten worden de gegevens direct geanalyseerd en wordt er o.a. een akoestiekscore berekend.

Hiermee kunnen wij, in de functie van akoestisch adviesbureau, vaststellen hoe de huidige akoestiek van uw ruimte is.

Met de analyse van de akoestiek van de ruimte kunnen wij u verder adviseren over eventueel benodigde akoestische producten, voor het verbeteren van de akoestiek van die ruimte.

Lees meer
Galm kan erg storend zijn. In een ruimte met veel harde materialen blijft geluid lang hangen. Dit levert veel herrie op en een onprettige akoestiek.
Lees meer

Plafondpanelen werken het beste als je ze in de buurt aanbrengt waar het geluid geproduceerd wordt of waar het als storend ervaren wordt. Hiermee hoef je niet de gehele kamer te voorzien, maar maak je zones waar het beter klinkt, bijvoorbeeld boven de tafel, boven het zitgedeelte of de open keuken (geluid van bestek op het aanrecht).

Lees meer

De gehele wand wordt bedekt, hierdoor valt het optisch weg en heb je niet het effect van losse panelen. Door het grote oppervlak werkt het Wall Panel System akoestisch zeer effectief en is het in een halve dag te plaatsen.

Lees meer
Galm kan erg storend zijn. In een ruimte met veel harde materialen blijft geluid lang hangen. Dit levert veel herrie op en een erg onprettige akoestiek.
Lees meer

Met akoestiek wordt de invloed van een ruimte op de klank en nagalm van geluid bedoeld. Bij een ruimte met veel galm zou je kunnen zeggen: "Deze ruimte heeft een slechte akoestiek".

Lees meer
akoestiek adviseur 368 207

Bram Degens, akoestisch adviseur

Nog vragen?

Wij adviseren graag bij alle vragen over akoestiek!

Telefonisch of in onze showroom.

Neem contact op

Praktische informatie over akoestiek

Op de meest voorkomende vragen over akoestiek in huis en op het werk hebben wij hierboven de antwoorden geplaatst. Ook is hier achtergrondinformatie over akoestiek, oplossingen voor akoestische problemen en praktische tips voor het gebruik van onze akoestische producten te vinden.

Voor nog meer achtergrondinformatie kijk ook op onze blog.

Vragen over geluidsisolatie

Wat is het verschil tussen geluids isolatie en akoestiek, werkt geluidsisolatie schuim en geluidsisolatie panelen? Kan ik steenwol geluidsisolatie of schuimrubber van de bouwmarkt gebruiken of is er beter materiaal voor het isoleren van geluid? Hoe maak ik een geluidsisolerende wand, bijvoorbeeld voor een home cinema of geluid van buren?

Vragen over akoestiek verbeteren

Als een ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer in huis, te hol klinkt, zijn er teveel reflecties van het geluid tegen de wanden en het plafond en de vloer. 

Hoe kan ik het beste de akoestiek verbeteren in de woning, dus galm en echo in huis verminderen en daarmee bijvoorbeeld de akoestiek in de woonkamer verbeteren? Werken gordijnen voor akoestiek verbeteren in huis en zijn er akoestische gordijnen? Werkt een geluiddempend plafond om geluid te absorberen?

Vragen over reflecties en geluidsaborptie

Wat zijn reflecties en hoe kan ik ongewenste geluids reflecties verminderen? Wat is het beste akoestisch materiaal voor geluidsaborptie?

Vragen over geluidsweergave bij studio / audio / home cinema

Akoestische absorbers en diffusers, wat is het beste voor hifi audio en home cinema? Waar plaats ik diffusers in een studio het beste? Hoe bouw ik zelf een home cinema?

Persoonlijk advies

Wij beantwoorden uw vragen graag.  Bij de Rivasono producten is deskundig advies  inbegrepen. Gebruik daarom onze service voor gratis persoonlijk advies, zowel voor zakelijke als particuliere klanten.

Bent u een zakelijke of particuliere bezoeker?
Via deze keuze bieden wij u de beste informatie.

Hoeveel heb ik nodig?

Bereken hier eenvoudig wat je aan m2 nodig hebt


Afmetingen van de ruimte

De maten hoeven niet tot op de cm nauwkeurig te zijn


Benodigde hoeveelheid akoestische producten

Hoorbare
verbetering
m2
Goede
akoestiek
m2
Optimale
akoestiek
m2

Opmerkingen

  • De benodigde m2's is het totale oppervlak van alle akoestische producten in de ruimte samen.
  • Dit is een algemeen advies. Neem bij bijzondere ruimtes even contact met ons op, voor advies op maat. Kijk ook op: Hoeveel akoestische panelen heb ik nodig?

Contactformulier

We helpen u graag verder! Heeft u een specifieke vraag over uw situatie, over één van onze producten/oplossingen of wilt u een adviesafspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in.