Ondanks de maatregelen omtrent de uitbraak van het COVID-19 coronavirus gaat ons bedrijf gewoon door.
Dankzij onze digitale tools en jarenlange ervaring (1400+ projecten) kunnen wij goed advies op afstand geven.

3D muziekopnamen en akoestiek onderzoek met een binaural kunsthoofd

 

rivasono cobra binaural opname in padua

 

Binaural - 3D audio


Kunsthoofd technologie 

voor betere muziekopnamen 

en akoestiek onderzoek

 

 

 

Een samenwerking tussen Cobra Records en Rivasono,

waarbij de expertise van high-end geluidsopnamen en

kennis van akoestiek bij weergave, samenkomen.

 

 

 

Wat is binaural


De mens hoort met 2 oren.

Hiermee kunnen onze hersenen niet alleen bepalen of het geluid van links of rechts komt, maar ook van voor en achter, boven en onder. Ook of het geluid dichtbij of veraf is.

 

Om dit te kunnen worden minimale verschillen tussen linker- en rechteroor in tijd, geluidssterkte en klankkleur door de hersenen verwerkt. Deze eigenschap was ongetwijfeld erg handig om als holenmens te kunnen overleven; je hoorde de leeuw achter je.

 

Van deze vaardigheid om met 2 oren "3D" te kunnen horen, wordt bij stereo weergave van CD’s of audiotracks die via de gebruikelijke opnametechniek tot stand zijn gekomen, maar beperkt gebruikt gemaakt.

Een groot deel van de ruimtelijke eigenschappen van de oorsprokelijke concertzaal en het podium gaat verloren; er blijft bij weergave via luidsprekers in de huiskamer op z’n best een soort denkbeeldig podium tussen de luidsprekers over.

 

Om de originele ruimtelijke plaatsing van de artiesten en de eigenschappen van de zaal te kunnen vastleggen en later weergeven, is een speciale opnametechniek via een kunsthoofd benodigd. Hierbij worden, in plaats van normale microfoons,  speciale microfoons gebruikt die in een kunsthoofd geplaatst zijn. Dit kunsthoofd heeft de zelfde eigenschappen wat afmetingen en dempingsfactor betreft als een menselijk hoofd, incl. oorschelpen.

 

Bij opnamen met deze techniek wordt alle ruimtelijke informatie vastgelegd, op een manier zoals je het zelf zou horen als je erbij zou zijn. 

binaural kunsthoofd neumann cobra rivasono

Neumann kunsthoofd


Cobra / Rivasono gebruikt als basis het Neumann kunsthoofd, met "verbeterde oren". 

Op verzoek van Cobra / Rivasono is elektronica van het Neumann kunsthoofd door Rens Heijnis Studiotechniek verbeterd, waardoor binaural opnamen op hoog niveau mogelijk zijn geworden. 

 

 

Opnametechniek


Omdat binaural techniek veel meer ruimtelijke informatie bevat, naast links en rechts ook boven onder en voor en achter, is bij de opname de juiste plaatsing van het kunsthoofd van groot belang. 

Tijdens de opnamen wordt het kunsthoofd zodanig opgesteld dat de muziek, de “boodschap” van de uitvoerende musici en het akoestisch karakter van de zaal optimaal tot hun recht komen.

 

 

Binaural beluisteren


Als de binaural opnamen met een hoofdtelefoon beluisterd worden, ontstaat een volledig natuurgetrouw 3D geluidsbeeld.

De musici, het publiek en het karakter van de opnameruimte worden met een ongekend realisme weergeven, omdat alle ruimtelijke informatie behouden blijft. Niet alleen geluid van links/rechts en voor/achter, maar ook de hoogte en de afstand tussen de musici worden overtuigend neergezet.

 

Bij het weergeven via normale luidsprekers valt direct op dat er een meer ruimtelijk en meer op de oorspronkelijke situatie met musici, podium en zaal lijkend muziekbeeld wordt neergezet. Hoe beter de akoestiek van de ruimte is, waarin geluisterd wordt, hoe beter de binaural opnamen klinken.

 


tom peeters cobra records en frank imholz rivasono met binaural kunsthoofd

 

Tom Peeters van Cobra Records en Frank Imholz van Rivasono, met het kunsthoofd. (Het kunsthoofd is de middelste van de drie). 

Rivasono akoestiek informate blog audio eerste reflecties schematisch

Akoestiek onderzoek door Rivasono


In iedere ruimte is akoestiek belangrijk. Vooral voor het goed kunnen overbrengen van de, in een muziekopname vastgelegde, ruimtelijke informatie.

 

Met kunsthoofd opnamen is het gedrag van het geluid op een manier vast te leggen, zoals een luisterraar dit hoort, met een hoofd en 2 oren. Met deze techniek doet Rivasono tests met akoestische producten in diverse luisteropstellingen.

 

Hierbij worden vooral naar het gedrag van de eerste reflecties van wanden, vloer en plafond gekeken.

 

Tevens het (gunstige)effect van latere reflecties, in een luisterruimte te bevorderen met akoestische diffusers zoals de door Rivasono ontwikkelde CurveDifffuser.

 

 

rivasono cobra binaural opname in padua 2

Binaural opnamen door Cobra Records


Naast stereo en surround, worden de muziekopnames door Cobra Records in binaural, via het kunsthoofd, vastgelegd.

 

De opnamen worden uitsluitend in de hoogst mogelijke kwaliteit, via DSD digitaal opgeslagen. De opnamen worden daarna gefilterd zodat de optimale balans tussen de instrumenten wordt bereikt en tenslotte tot tracks samengesteld.

 

Het resultaat zijn DSD tracks in ongekende kwaliteit en realisme, zowel in stereo als in surround. Voor de liefhebbers is met binaural hier nog een dimensie aan toegevoegd.

 

Behalve in DSD formaat zijn deze innovatieve opnamen in de gebruikelijke andere kwaliteitsformaten als Hi-Res PCM tracks en CD-kwaliteit beschikbaar.

 

Het overzicht van Cobra Records albums.

  Zoek je werk met echte groeimogelijkheden in een gezellig team ? Kijk dan bij onze vacatures!