Ondanks de maatregelen omtrent de uitbraak van het COVID-19 coronavirus gaat ons bedrijf gewoon door.
Dankzij onze digitale tools en jarenlange ervaring (1400+ projecten) kunnen wij goed advies op afstand geven.

Geluidsisolatie of akoestiekverbetering, wat heb ik nodig?

 

Geluidsisolatie of akoestiekverbetering, wat heb ik wanneer nodig ?


Geluidsisolatie en (ruimte)akoestiek worden vaak door elkaar gehaald. Ze zijn echter niet hetzelfde.


Het is belangrijk een verschil tussen isolatie en akoestiek te maken, omdat ze een verschillende aanpak vergen en er bij problemen ook verschillende oplossingen voor bestaan. Producten voor geluidsisolatie doen vaak niet veel bij akoestiekproblemen en omgekeerd.

 

geluidsisolerende wand

Tips voor geluidsisolatie


Geluid dat door de wanden doordringt, van buiten naar binnen of omgekeerd, kan op verschillende manieren worden verminderd. Vaak zijn bouwkundige aanpassingen nodig, zoals het plaatsen van een extra voorzetwand of het verzwaren van deuren e.d.

 

De lage tonen hebben de meeste energie en zijn het lastigst te isoleren en zullen dus vaak het meest doorklinken naar de ernaast liggende kamers of de buren.  

 

Massa tegen lage tonen

Het beste werkt hier massa. Dus een zware wand van baksteen of meerdere lagen gips vermindert het doordringen van lage tonen (een isoleert tegelijk ook de midden en hoge tonen).

 

Meerdere lagen die los van elkaar staan is beter dan een enkele. Bijvoorbeeld een wandconstructie bestaande uit 2 lagen gips, daarchter een tussenruimte met geluidsdempingsmateriaal en dan weer 1 of 2 lagen gips zal vaak beter werken dan een enkele laag van 3 of 4 lagen gips direct tegen elkaar.

 

Contactgeluid tussen wand en voorzetwand voorkomen

Bij het maken van een voorzetwand is het belangrijk om contactgeluid te voorkomen.

 

Dus de wand loskoppelen van de vloer, het plafond en de bestaande wand. De nieuwe voorzetwand vangt het geluid op. Als deze dan contact maakt met de bestaande wand, wordt het geluid toch weer doorgegeven.

 

Ook bij deuren is massa van belang om de lage tonen naar buiten hoorbaar zijn. Lichte deuren zoveel mogelijk verzwaren.

 

Contactgeluid op de vloer

Het geluid van stoelen en schoenen op een harde vloer kan ook als contactgeluid doordringen naar de verdieping eronder of ernaast.

 

Hier helpt het leggen van de parket-, laminaat- of plavuizenvloer op een speciale geluidsisolerende onderlaag. Hiermee wordt de vloer waarop gelopen wordt, van de eigenlijke vloer losgekoppeld.

 

Ook hier weer zorgen dat de de vloer niet direct hard contact maakt met de wanden. 

 

Afdichten

Voor goede geluidsisolatie is het ook belangrijk om alle kieren en naden goed af te dichten. Geluidslekken voorkomen door consequent alle kieren af te kitten. Bij deuren en ramen een goede tochtstrip gebruiken.

 

Interesse in een geluidsisolatie meting? Klik dan hier: Geluidsisolatie meting

 

Het verschil tussen geluids-isolatie en akoestiek


 

Geluidsisolatie

 

Bijna alle wanden laten geluid door dat dan naar buiten gaat en in de aangrenzende kamer of buiten te horen is. Het tegengaan van dit geluiddoorlating is geluidsisolatie.

 

Ook het verminderen van het binnendringen van buitengeluiden in een kamer is geluidsisolatie.

 

 

reflectie absorptie transmissie 2

 

Het geluid dat tegen een wand komt, wordt voor een deel gereflecteerd, een deel geabsorbeerd en een deel doorgelaten naar de naastliggende kamer. Geldt ook voor vloer en plafond.

 

 

Goede geluidsisolatie kan dus voorkomen dat bijvoorbeeld geluid uit een cafe bij de buren te horen is of voorkomen dat geluid van de straat te veel naar een kamer in huis doordringt.

 

Hoewel in deze kamer dan bijvoorbeeld weinig buitengeluid te horen is, kan het geluid dat in de kamer geproduceerd wordt, zoals van sprekers tijdens een vergadering of muziekweergave, in die kamer erg slecht klinken.

 

Deze kamer heeft dan een goede geluidsisolatie, maar een slechte akoestiek. Uiteraard komt omgekeerd ook voor.

 

Geluid in een kamer, bijvoorbeeld geluid van sprekers, van een TV of van machines, wordt in een kamer door de wanden en de vloer en plafond teruggekaatst.

 

 

Akoestiek

 

Alles wat met het geluid in de kamer te maken heeft, noemen we akoestiek of ruimteakoestiek.

 

In de praktijk zijn akoestiek-problemen vaak op te lossen door de wanden en het plafond, aan de binnenkant van de kamer, te behandelen. 

 

rvasono praktijkvoorbeeld akoestiek verbeteren met plafondpanelen in woonkamer 1 

Akoestische plafondpanelen zorgen voor optimale akoestiek in de kamer.

 

 

 

Goede akoestiek in de kamer = ook minder geluid van en naar buiten


In een kamer met goede akoestiek zal het geluid dat van buiten komt minder sterk en storend klinken, omdat het geluid in de kamer sneller uitgedoofd is.

 

Ook zal het geluid uit deze kamer minder sterk naar buiten treden, omdat het al rustiger bij de bron, in de kamer, is.

 

Voor prettig werken of wonen in een kamer is goede akoestiek ook erg belangrijk.

 

Akoestiekverbeteren loont zich dus in alle gevallen en is vaak minder ingrijpend dan het plaatsen van voorzetwanden e.d. 

 

Interesse in een akoestiekmeting? Klik dan hier: Metingen & advies

rivasono akoestisch fotopaneel in vergaderruimte kantoor foto3

Akoestiek


Hoe het geluid in de kamer is, veroorzaakt door de reflecties van de wanden en vloer en plafond, heeft te maken met akoestiek; iets anders dan geluidsisolatie.

 

Vaak zal in kamers met harde materialen (plavuizen, gestucte wanden en plafonds, glas) het geluid te lang heen- en weer blijven kaatsen. Dit heeft storende galm, ook wel nagalm, echo, hol geluid genoemd, tot gevolg.

 

Door het aanbrengen van het juiste soort geluidsabsorberende (geluidsdempende) wandpanelen of plafondpanelen kan de galm gemakkelijk tot het juiste niveau worden teruggebracht.

 

Bij het gebruik van de juiste soort worden de lagere, midden en hoge tonen gelijkmatig gedempt en blijven deze niet te lang heen- en weerkaatsen. Dit zorgt voor rust, betere verstaanbaarheid en “akoestische warmte”.

 

Iedere kamer heeft een ideale galmtijd, afhankelijk van de grootte, het gebruik van de kamer en de ambiance.

 

Bij veel projecten meten wij, via een akoestische meting, de huidige hoeveelheid en soort galm meten en doen dit na het verbeteren van de akoestiek, nogmaals. Hierdoor is de akoestiekverbetering direct aan te tonen.

 

 

Persoonlijk akoestiek-advies in onze showroom of een gratis meting in uw bedrijf of instelling


Bel voor een afspaak +31 (0) 348 - 769 106 of  bel mij terug  een e-mail kan ook, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

  Zoek je werk met echte groeimogelijkheden in een gezellig team ? Kijk dan bij onze vacatures!