Ondanks de maatregelen omtrent de uitbraak van het COVID-19 coronavirus gaat ons bedrijf gewoon door.
Dankzij onze digitale tools en jarenlange ervaring (1400+ projecten) kunnen wij goed advies op afstand geven.

Akoestiek ontwerp en realisatie voor een HiFi luisterruimte

 

Rivasono praktijkvoorbeeld akoestiek verbeteren in audio luisterruimte4

Forte en finesse

 

Akoestiek voor een HiFi luisterruimte in een modern appartement. Zowel muzikale kracht als details goed tot hun recht laten komen.

 


Audio luisterruimte IN appartement, Rotterdam

In samenwerking met Multifoon HiFi, Rotterdam

 

De klant

Een particuliere opdrachtgever, wonend in een luxe appartement in Rotterdam.

De vraag

In het appartement, met een moderne, strakke interieurstijl, werd een bestaande ruimte ingericht als hoogwaardige audio luisterruimte.

 

De akoestiek diende geschikt te zijn voor uiteenlopende muziek- stijlen, waarbij de specifieke kwaliteiten van de Devialet/ Wilson combinatie goed tot hun recht moesten komen.

 

Door Multifoon HiFi is Rivasono gevraagd om het akoestisch ontwerp voor deze ruimte te maken en de akoestische producten te leveren.

De uitdaging

Dit project kende een aantal uitdagingen:

  • Het is een bestaande ruimte, die wat afmetingen betreft, niet al te groot is en deels asymmetrisch gevormd
  • De Wilson speakers zijn in staat om veel laagfrequente energie te produceren en daardoor een slechte akoestiek extra goed hoorbaar te maken
  • De bestaande maatwerk-kast diende behouden te blijven
  • De akoestische aanpassingen dienden te passen in de moderne, strakke stijl van de rest van het appartement

De aanpak

Rivasono heeft een akoestisch model ontwikkeld voor home cinema’s en luisterruimtes en inmiddels veel ervaring met de toepassing daarvan.

 

In dit geval hebben we ons model toegepast, met een combinatie van absorbers voor galmbeheersing en 3 diffusers voor extra ruimtelijkheid in de relatief kleine ruimte.

VOORWAND

De wand achter de speakers, is in de meeste HiFi opstellingen, de meest belangrijke. De bestaande kast diende in deze kamer behouden te blijven.

Hier hebben wij gekozen voor Fabric panels, op maat gemaakt, gestoffeerd in rode stof. Deze zijn op de bestaande schuif- deuren gemonteerd. Hierdoor worden ongewenste reflecties vermeden en wint het stereo- beeld aan precisie.

 

 

In de hoeken 2 CurveDiffusers Premium, tevens op maat gemaakt, zodat deze exact in de bestaande kastsegmenten passen. Deze diffusers verstrooien hoge en midden- tonen en absorberen lage tonen. Het effect is meer gelaagdheid en podiumbreedte. Goed bruikbaar in een smalle luisterruimte.

 

Achter deze diffusers is een extra 30 cm dikke absorptielaag geplaatst. Dit materiaal, Rivasono PMD, leent zich erg goed voor het absorberen van lage tonen. Dit materiaal is, onzichtbaar, achter de CurveDiffusers in de kast aangebracht.

 

Deze combinatie zorgt voor extra goede beheersing van de lagetonen-energie, die de Wilson speakers extra kunnen genereren en in de relatief kleine kamer, al snel te dominant zou kunnen worden.

 

Rivasono praktijkvoorbeeld akoestiek verbeteren in audio luisterruimte2

Zijwanden

Omdat de speakers relatief dicht bij de zijwanden staan, is op de punten van 1e reflectie, een absorberend paneel aangebracht.

 

Tevens zijn verderop aan de zijwanden diverse smallere panelen aangebracht. Meerdere smalle panelen, opgehangen met onderlinge tussenruimtes zijn hier beter dan 1 groot paneel.

 

De totale hoeveelheid is door ons berekend om het optimale galmniveau te bereiken voor een luisterruimte.

De panelen, die de hoge en middentonen absorberen, zijn uitgevoerd in industrieel grijs met aluminium rand, prima passend in de moderne, strakke stijl van het appartement.

Achterwand

Om de ongewenst sterke en wat tijd betreft, korte reflectie te voorkomen, is tegen de achterwand een Rivasono CurveDiffuser van BxH 120x180 cm opgehangen.

Hiermee wordt het geluid in horizontale richting naar de beide zijwanden verstrooid, waar de wandpanelen hun werk doen. Eventueel ongewenst hoger-laag wordt door de diffuser geabsorbeerd.

 

Bijkomend voordeel is dat hiermee de achterwand akoestisch verder weg klinkt.

Plafond

Door de nadruk te leggen op horizontale absorptie en diffusie, kon het plafond onbehandeld blijven, geheel naar wens van de opdrachtgever.

 

Vloer

Er is een hoogpolig tapijt tussen de luisterpositie en de speakers toegepast; verder is de bestaande harde vloer gehandhaafd.

 

De varianten zoals wel of geen kamerbreed tapijt, nemen wij mee in onze akoestische berekening die we vooraf maken om te voorspellen wat er nodig is om het doel van een optimale akoestiek voor HiFi audio te bereiken.

Luisterpositie

De luisterpositie is op een afstand van de voorwand van 38% van de totale lengte van de ruimte. Vaak is binnen ½ meter van deze plek de meest gelijkmatige lage tonen weergave te verkrijgen.

 

Rivasono praktijkvoorbeeld akoestiek verbeteren in audio luisterruimte3

Controlemeting

Na de montage is er door Rivasono een akoestische controlemeting uitgevoerd, via de versterker en speakers. Hiermee wordt niet alleen de akoestiek van de ruimte gemeten, maar tevens de interactie tussen de speakers en de ruimte. De plaats van de speakers heeft invloed op de wandreflecties en lage tonen weergave.

Finetunen apparatuur

In de samenwerking tussen Multifoon en Rivasono kon, op basis van deze meting, door Multifoon de Devialet nog verder ingesteld worden voor de laatste finetuning.

Het resultaat

Na de oplevering is er een luistertest uitgevoerd, met de opdrachtgever, Multifoon en Rivasono.

 

De weergave klonk precies en tegelijk ruimtelijk, ondanks de relatief smalle ruimte.

 

De Wilson speakers komen zeer goed tot hun recht en ze klinken, in combinatie met de Devialet versterker, snel en tegelijk krachtig.

 

De lage tonen klinken goed gedefinieerd en met nuance; iets wat bij de combinatie Wilson- power in een kleine kamer eigenlijk slecht mogelijk is.

 

Het resultaat van de goede samenwerking tussen Multifoon HiFi als audio-specialist en Rivasono als akoestiek-specialist, met als doel een optimale luisterervaring te creëren voor de klant.


Toegepaste producten

Rivasono Fabric Panel

Rivasono CurveDiffusers Premium

Rivasono Absorber Panels

Rivasono PMD absorbtiemateriaal


Audio-apparatuur

Multifoon HiFi, Rotterdam


  Zoek je werk met echte groeimogelijkheden in een gezellig team ? Kijk dan bij onze vacatures!