Corona update 23 december 2020

Ondanks de maatregelen omtrent COVID, gaat Rivasono door met het behandelen van de aanvragen en bestellingen. Geplande leveringen zullen nog op het geplande moment doorgaan en nieuwe aanvragen zullen nog als normaal opgepakt worden.

De showroom zal daarentegen wel gesloten zijn tot de maatregelen weer versoepeld worden, dit zal dus in ieder geval tot 19 januari 2021 het geval blijven. Mocht u in de tussentijd toch graag persoonlijk advies willen, staan we u graag te woord via een videocall.

Wat is de akoestische werking van gordijnen en tapijt?

Geluid bestaat uit hoge-,  midden- en lage tonen, lage tonen hebben een lange golflengte, hoge tonen juist een korte golflengte.

Een vloerkleed, tapijt of gordijn (ook velours) is altijd een relatief dun materiaal. Dit dunne materiaal absorbeert (dempt) de hoge tonen met hun korte golflengte prima, maar de midden- en lage tonen niet. Je filtert met een tapijt of gordijn dus alleen de hoge tonen uit de kamer, terwijl het lage geluid wel blijft reflecteren. Het effect is vaak een ongebalanceerd geluid.

Belang van gelijkmatige absorptie

Te weinig hoge tonen zijn slecht voor de spraakverstaanbaarheid. Niet alleen dit, voor muziekweergave is dit ook funest: een groot deel van de ruimtelijkheid en de virtuele podium-afbeelding, -precisie en -diepte gaan verloren. Deze effecten worden bij stereo/surround door midden- en hoge tonen grotendeels gerealiseerd.

In een kamer waar muziek gemaakt wordt of in een studio-mixruimte geldt hetzelfde. Overal is van belang dat de lage-, midden- en hoge-tonen ongeveer even lang in de kamer verblijven.

Opties voor gebalanceerde akoestiek

In plaats van tapijt of gordijnen dienen er de juiste akoestische materialen gebruikt te worden, of een combinatie van tapijt, gordijnen en akoestische materialen, zodanig dat er toch een gelijkmatig klankkarakter ontstaat.

De door ons aangeboden producten zijn geselecteerd op het gelijkmatig absorberen (dempen) van lage-, midden- en hoge tonen en helpen daarmee de galm op een gelijkmatige en natuurlijk klinkende manier te verminderen.

Bram Degens

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op
Bram Degens

Persoonlijk advies?

Onze medewerkers staan voor u klaar.

Neem contact op

Gratis advies & meting

Eco-friendly designproducten

Professionele montageservice

Klantbeoordeling 9,8/10

Deskundig advies in showroom

Eco-friendly designproducten

Professionele montageservice

Klantbeoordeling 9,8/10