Ondanks de maatregelen omtrent de uitbraak van het COVID-19 coronavirus gaat ons bedrijf gewoon door.
Dankzij onze digitale tools en jarenlange ervaring (1400+ projecten) kunnen wij goed advies op afstand geven.
Rivasono akoestische informatie

In dit artikel de meest gestelde vragen en de antwoorden.

 

Is een vloerkleed of gordijn niet voldoende om het geluid te verbeteren?

Geluid bestaat uit lage, midden en hoge tonen. Een vloerkleed of gordijn is altijd een relatief dun materiaal. Hierin zullen de hoge tonen prima worden geabsorbeerd, maar de midden- en lage tonen niet. Het effect is dat de galm die in de kamer overblijft weinig hoge tonen en vooral midden- en lage tonen bevat. Erg onprettig en funest voor de spraakverstaanbaarheid. Probeert u eens met 2 personen tegelijk met de hand voor de mond te praten: elkaar verstaan op een grotere afstand wordt lastig; in een kamer met teveel galm wordt dit bijna onmogelijk! De materialen die wij aanbieden voor het verbeteren van de akoestiek in huis, zoals de woonkamer, keuken, kinderkamer e.d. zijn door ons afgestemd op het gelijkmatig absorberen van lage, midden en hoge tonen en helpen daarmee de galm op een gelijkmatige en natuurlijk klinkende manier te verminderen. Voor meer informatie hierover, zie de andere artikelen in onze blog, over het verminderen van galm in de kamer.

 

Isolatie-materiaal bij de bouwmarkt, kan dat ook?

In de praktijk zien wij het hier regelmatig fout gaan, als men isolatiemateriaal van de bouwmarkt gebruikt of goedkope dempingsmatten. Er zijn grote verschillen in de akoestische werking van absorberend materiaal. Er is ook een groot verschil tussen materiaal dat de akoestiek in de ruimte moet verbeteren en isolatiemateriaal dat bijvoorbeeld motorgeluid naar buiten toe moet verminderen. Deze materialen dempen bepaalde toonhoogten goed en andere veel minder. Het resultaat is een ongebalanceerd geluid. Zie verder het antwoord bij “Is een vloerkleed of gordijn niet voldoende om het geluid te verbeteren?

 

Ik ga binnenkort (ver)bouwen, waar moet ik rekening mee houden?

Het is zeer zinvol om al vooraf rekening te houden met hoe het later gaat klinken. Wij hebben een akoestisch rekenmodel ontwikkeld waarmee wij vooraf, ook op basis van een bouwtekening, al kunnen berekenen hoe de akoestiek van de nieuwe kamer of het nieuwe huis zal worden. Ook kunnen we bepalen wat er voor nodig is om het later precies zo te laten klinken als u het wilt. Door tijdens de bouw al de akoestische materialen te verwerken, kunnen deze relatief voordelig en op een onzichtbare manier worden aangebracht. Kijk daarvoor bij akoestisch advies bij (ver)bouw.

 

Ik heb niet zoveel ruimte aan de wand om zoveel panelen of zo grote panelen op te hangen, mag het ook minder zijn?

De grootte van de panelen die wij adviseren gaat uit van de indeale situatie, om van een slecht klinkende kamer een goed klinkende kamer te maken. Echter alle kleine beetjes helpen, dus ook als u maar één paneel ophangt zal dit de galm al verminderen. Daarbij geldt dat hoe dichter dit paneel bij de geluidbron (zoals sprekers, TV e.d.) of hoe dchter bij de plek waar me vaak luistert (aan tafel, in de zithoek), hoe meer effect het heeft. Misschien begint u met één paneel en voegt u er later nog een tweede aan toe of maakt u een combinatie met akoestische vitrage of een akoestisch plafondpaneel. Bekijk het voorbeeld van een combinatie van een akoestisch wandpaneel en akoestisch plafondpaneel in de huiskamer.

  

Ik heb vooral last van geluiden van buiten, zoals straat- en burengeluid

Onze akoestische panelen verminderen de storende galm in de kamer. Dit doen zij door het geluid te absorberen. Elk geluid dat in de kamer te horen is, wordt ook door deze panelen geabsorbeerd, dus ook geluid van buiten. Het wordt dus hoorbaar rustiger in de kamer. Iets anders zijn geluidsisolerende materialem. Hiermee wordt tegengegaan dat het geluid van buiten naar binnen komt. Geluidsisolatie vergt echter meer ingrijpende maatregelen zoals voorzetwanden en extra goed sluitende deuren. Zou u de kamer heel goed geluids-isoleren, is het heel stil in de kamer. Zodra u echter in deze kamer gaat praten of TV-geluid of muziek afspelen, zal de storende galm nog steeds hoorbaar zijn, omdat geluid dat eenmaal in de kamer is, dan nog niet gedempt wordt. Daarom adviseren wij als eerste te beginnen met akoestische materialen, zoals het Rivasono akoestisch Design wandpaneel.

 

Ik wil geen stoffen materialen in de keuken, is er een oplossing?

Voor de keuken adviseren wij het akoestisch plafondpaneel. Dit is van hard materiaal, met een oppervlak dat op stucwerk lijkt. Het is met een vochtige doek af te nemen. Als plafondpaneel wordt het aan het bestaande plafond opgehangen en is ideaal voor boven de keukentafel. Bekijk het voorbeeld van het akoestisch plafondpaneel in de keuken.

Als u liever geen plafondpaneel wilt zien, kunnen wij tegen het bestaande plafond akoestische plafondplaten lijmen. Deze zijn 4 cm dik en standaard 120x120 cm groot. Ze passen perfect tegen elkaar en aan de randen worden ze exact op maat gesneden. Ook deze hebben een oppervlak dat op RAL9010 stucwerk lijkt en ook hier kunnen verlichting, afzuiging, contactdozen e.d. gewoon doorgevoerd worden.

 

Ik heb een eigen foto die ik graag op een paneel zou willen, hoe weet ik of deze er geschikt voor is?

Voor ons Rivasono akoestisch Design wandpaneel gebruiken wij akoestisch doek dat zeer goed in staat is om kleuren weer te geven en tegelijk het geluid door te laten (zodat het geluid het absorberend materiaal kan bereiken). De meeste fotos zijn dus wel geschikt. Hoe hoog de resolutie moet zijn, hangt af van het onderwerp. Een mistig landschap, een zonsondergang of portret kan al met 30 dpi (dots per inch) prima resulaat geven. Een afbeelding met huizen of technische dingen vraagt echter een hogere resolutie, zodat het beeld scherper wordt. Hier adviseren wij 100-150 dpi. Als service beoordelen wij uw foto’s gratis. Stuur uw foto op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarbij de gewenste grootte van het paneel en wij geven aan of het goed gaat komen. Even bellen met ons op 0348 - 769 106 kan ook; wij adviseren u graag!

 

Kan ik later nog iets veranderen, als ik ga verhuizen of een andere afbeelding wil?

Mocht u later verhuizen zijn de panelen voor aan de wand, aan het plafond en de akoestische vitrage gemakkelijk mee te nemen en in het nieuwe huis weer op te hangen. Ook de afbeelding op het wandpaneel is gemakkelijk te vervangen door een ander motief. U kunt het doek voor het Rivasono Design paneel altijd met een andere afbeelding later nabestellen.

 

 

 

 

  Zoek je werk met echte groeimogelijkheden in een gezellig team ? Kijk dan bij onze vacatures!